ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Біль у котів - ознаки

Як дізнатися, що ваш кіт чи кішка відчуває біль

Розповідає Юлія Гуріна - лікар інтенсивної терапії ветеринарної клініки "Ексвет".

Ознаки болю у котів

Запідозрити наявність болю у котів – важке завдання. Вони добре вміють приховувати й маскувати симптоми болю та багатьох патологій. Це пов'язане з тим, що у дикій природі кішки є й хижаком, і здобиччю. Тому демонстрація болю робить їх уразливими для ворогів. Кіт не може сказати, де болить та як сильно. Іноді симптоми ледь помітні.

Перелік можливих проявів болю у котів

🔸 Зміни у поведінці. Як правило, це рання ознака, яку легко пропустити. Якщо тварина менше контактує з власником, рідше спить на звичному місці, не виходить зустрічати - це можуть бути перші загальні ознаки болю. У деяких випадках кішка може виявляти агресію, шипіти, гарчати, виляти хвостом. Навіть найдружелюбніший котик почне дряпатися й кусатися, якщо торкнутися хворобливої ​​області.
 
🔸 Надмірне нявкання (вокалізація) та навіть мурчання також буває неспецифічним проявом болю.
 
🔸 Зайвий грумінг (догляд за собою). Якщо ви помітили, що улюбленець став вилизуватися більше, ніж зазвичай, це також може свідчити про біль. Іноді коти починають вигризати шерсть із болючої області, або вилизувати якесь конкретне місце до залисин. Наприклад, вилизування живота може бути однією з перших ознак циститу (а не лише бліх).
 
Буває і зворотна ситуація: тварина перестає доглядати себе. Наприклад, при остеоартриті кішкам болісно вилизувати задню частину тіла.
 
🔸 Рідше стрибає на високі поверхні. Кішки дуже люблять відпочивати на високих поверхнях - підвіконня, полички, шафи. При больовому синдромі спостерігається наступне: перш ніж застрибнути кудись, тваринка спочатку сповільнюється (замислюється), довго готується до стрибка, і тільки потім застрибує, або зовсім не дострибує. Це можливий симптом болю в опорно-руховому апараті.
 
🔸 Зниження активності. При появі больових відчуттів кішка може спати більше, ніж звичайно, шукати незвичні місця для сну, довго вкладатися.
 
🔸 Зниження апетиту. Ознака не специфічна і може говорити про безліч патологічних станів. Кіт може втрачати інтерес до їжі або міняти харчові звички. Наприклад, раніше їв сухий корм, а зараз відмовляється, але при цьому їсть м'який корм. Або захоплює їжу, але не жує, а випльовує. Найчастіше так проявляється біль у ротовій порожнині.
 
🔸 Зміни у звичках відвідування туалету. Кішка помочилася повз лоток? Не поспішайте її лаяти. Така поведінка може говорити про проблеми з сечовивідною системою або про патологію опорно-рухового апарату (складно переступати високі бортики лотка або складно втриматися у звичній позі для випорожнення).
 
🔸 Зміни у позі та вираженні мордочки. Симптоматика болю проявляється дуже індивідуально і включає наступні зміни в положенні:
- Згорблене положення тіла, голова опущена вниз,
- напружене положення тіла, лапи щільно підібгані під себе,
- незвичайний вираз обличчя: заплющує очі, мружиться, притискає вуха, розсовує вуса, розсуває кутки губ.
 

Дуже важливо навчитися розуміти свою кішку або котика та вчасно виявляти симптоми хворобливості. Це допоможе розв'язати проблему на ранніх термінах та позбавити вашого вихованця від мук. У разі виявлення якогось симптому рекомендовано звернутися до ветеринарного лікаря. Не намагайтеся самостійно лікувати больовий синдром! Так ви можете змазати симптоми або завдати шкоди своєму вихованцю.

Для тих, хто хоче самостійно виявити та оцінити ступінь болю у свого улюбленця, існує безплатний додаток FelinaGrimaceScale, доступний на платформі IOS та Android.

 

 

КОТИ

Видалення пухлини головного мозку у кішкиЯк покращити навколишнє середовище домашніх котівЦистити у котів - що нового у лікуванніНавіщо здавати Т4 або Коти та гіпертиреозХілоторакс у кішки - клінічний випадокБіль у котів - ознакиКішка Акуліна - жертва петардиУ кота поліп - це небезпечноСтерилізація кішки - як обрати клінікуКонтузія легень та переломи кінцівок — кішка впала з висотиГідроцефалія у кошеняти- особливий клінічний випадокЯк видалили пухлину на лапі у котаЯк доставити кота у клінікуХірургічне лікування назофарінгеального стенозу та хіатальної грижі у кішки. Клінічний випадокСечокам'яна хвороба котівВірусні захворювання. Коронавірус котівТрихобезоар: що це таке, симптоми, лікуванняПерітонео-перикардіальна грижа у кішкиХронічна ниркова недостатність у котівТоксикологія котівКоти летять. З віконСеквестр рогівки у котаЧому краплі від бліх для собак небезпечні для котівАтопічний дерматит котівКоти з кулями

Рекомендовані статті

29.11.2023
Неврологія, Хірургія
Видалення пухлини головного мозку у кішки
КОТИ | Лікування
КОТИ | Догляд
27.04.2023
Терапія, Поради власникам
Цистити у котів - що нового у лікуванні
КОТИ | Лікування

Поставити питання