ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Отити у собак та котів

Як болять вуха у котів та собак та чому вуха лікує дерматолог

Розповідає Валерій Скороход - лікар-дерматолог ветеринарної клініки "Ексвет".

Ветеринарний дерматолог Валерій Скороход оглядає вухо собаки за допомого. отоскопу

Якщо ви помітили, що тварині свербить в області голови/вух, вона трусить або нахиляє голову, шкіра вушної раковини почервоніла, з'явився неприємний запах, терміново звертайтеся до лікаря! Вуха у тварини не просто сверблять, але і болять!

Так проявляється зовнішній отит

Це - комплексне захворювання, що характеризується запаленням шкіри зовнішнього слухового проходу. Багато хто думає, що причиною отитів є переохолодження (кондиціонер, холодна підлога), протяг, попадання води тощо. Насправді це не так! За статистикою, основною причиною отиту у котів є паразити, а у собак - алергія. Якщо ці причини усунути, додаткове лікування не знадобиться. Якщо ні – можуть виявитися ускладнення у вигляді бактеріальних, дріжджових інфекцій.

❗️Зверніть увагу: успішне лікування залежить від якісної діагностики та виявлення першопричини хвороби! Необхідно усунення основного захворювання та вторинних ускладнень, а у разі неможливості повного усунення – підтримувальне лікування.

Для діагностики отиту насамперед проводяться:

  • Отоскопія – огляд вух за допомогою отоскопу. Часто запалення вух супроводжується болем або рясним виділенням сірки/ексудату, при яких неможливо оцінити стан шкіри слухового проходу та барабанних перетинок у перший візит. У цьому випадку часто потрібне проведення відеоотоскопії під седацією та досить агресивне протизапальне лікування.
  • Цитологія шкіри - дослідження мазків-відбитків вмісту слухових проходів для оцінки кількості та виду інфекції. Найчастіше при дослідженні виявляються бактерії, а також дріжджові грибки або змішана інфекція. У різних вухах може бути різна інфекція. Тому, як би однаково не проявлявся отит, при кожному його прояві потрібно знову робити цитологію. Від типу інфекції залежить також вибір препаратів на лікування.
  • Бактеріологічний посів - дозволяє перевірити чутливість мікроорганізмів до антибіотиків. Зазвичай виконується у разі відсутності позитивної динаміки лікування, тривалого лікування різними препаратами, при хронічному перебігу отиту. Також показанням до проведення є виявлення грам-мікрофлори під час цитологічного дослідження.
  • Рентгенографія, КТ/МРТ – як правило, виконується при хронічних отитах та підозрі на новоутворення. Така діагностика дозволяє оцінити стан середнього/внутрішнього вуха, допомагає встановити першопричину та виявити ускладнення. Це дозволяє підібрати індивідуальне та максимально правильне лікування.

Існують фактори, які посилюють перебіг отиту - це надмірне зростання шерсти у слуховому проході, вроджене звуження слухових проходів, використання для чищення вух спирту, перекису, ватних паличок, надмірне зволоження (купання в морі, пірнання).

❗️ВАЖЛИВО: здорові вуха, як правило, не потребують додаткового очищення. Запалені вуха необхідно обов'язково очищати перед застосуванням лікарських засобів. Для цього використовується спеціальний лосьйон, який закапують у вушко. Сучасний підхід до догляду та лікування вух виключає використання перекису та механічну дію!

Якщо потрібна санація вух, лікар використовує для цього спеціальний ендоскоп. Санацію зазвичай проводять при хронічних зовнішніх рецидивних отитах, а також при лікуванні отитів середнього і внутрішнього вуха.

Отит середнього та внутрішнього вуха

Це - складніша форма захворювання. У собак він розвивається частіше у випадках потрапляння інфекції до середнього вуха при неконтрольованому перебігу зовнішнього отиту. У котів – через потрапляння інфекції при респіраторних захворюваннях через євстахієву трубу. Інші причини - прорив барабанної перетинки стороннім тілом, наявність поліпів, новоутворень, вроджені патології, породна схильність.

Симптоми отиту середнього та внутрішнього вуха більш серйозні: нахил голови, рухи по колу, мимовільні рухи очей убік, вестибулярні порушення.

Лікування таких отитів складніше та триваліше. Крім усунення першопричини, необхідна санація та інстиляція барабанної порожнини спеціальними розчинами, бактеріологічне та цитологічне дослідження, системне протизапальне та/або антибактеріальне лікування, мирінготомія. У ряді випадків, коли не вдається взяти патологічний процес під контроль, показано хірургічне лікування - видалення зовнішнього слухового каналу з остеотомією барабанної порожнини.

❗️Запам'ятайте! Якщо у вихованця захворіли вуха, терміново звертайтеся до лікаря-дерматолога! Правильна діагностика та усунення першопричини отиту позбавить тварину від болю, збереже ваш час, гроші та нерви.

 

 

 

УСІ ТВАРИНИ

Що відбувається у стаціонарі ВРІТГіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тваринЦукровий діабет у тварини - що робитиЯк лікували перелом гомілки лису СанніОнкологія домашніх тварин - як можемо допомогтиСтерилізація безпритульних тваринПіоторакс у котів та собакТитр антитіл до вірусу сказу - як отримати сертифікат9 заповідей життя з тваринамиОтити у собак та котівЯк перейти з корму на натуральне харчуванняЧасті питання під час перевезення котів та собакПитання ветеринарному дерматологуПравила стаціонару інтенсивної терапіїДирофіляріоз у собак та котівЯк почистити зуби собаці або коту від нальоту та каменяХірургічне лікування хілоторакса у собаки. Клінічний випадокСтерилізація котів та собак: так чи ні?Дивертикул стравоходу внаслідок персистентної дуги аортиОсобливості догляду за тваринами з інвалідністюНоворічні небезпеки для тваринГрупи крови собак та котівЯк годувати тварину перед операцієюНавіщо тваринам стаціонар інтенсивної терапії

Рекомендовані статті

19.08.2023
Терапія, Поради власникам
Що відбувається у стаціонарі ВРІТ
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
13.03.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Гіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тварин
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
11.02.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Цукровий діабет у тварини - що робити
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування

Поставити питання