ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Особливості догляду за тваринами з інвалідністю

Розповідає Юлія Гуріна - лікар інтенсивної терапії ветеринарної клініки "Ексвет".

Догляд за лежачими тваринами та тваринами-спинальниками (з паралізованими задніми кінцівками) передбачає деякі обов'язкові дії.

Контроль сечовипускання

Порушення сечовипускання може проявлятися як нетримання сечі або, навпаки, затримка сечовипускання.

• При нетриманні сечі необхідно дотримуватися гігієни промежини: шерстка має бути поголеною, постійно зберігатися у сухості, два чи три рази на день твринку треба мити, носити памперс. Медикаментозно нетримання навряд чи вдасться контролювати.

• Інша ситуація — гіпертонус сечового міхура, коли тварина не може його спорожнити самостійно. Це можна спробувати вирішити медикаментозно. Другий шлях — спорожняти сечовий міхур мануально, масажем, коли рукою здавлюється сечовий міхур. Робити це потрібно  регулярно, не рідше 2-3 разів на день.
Якщо сеча буде застоюватися, виникнуть цистити та бактеріальне ураження сечового міхура, що загрожує сепсисом (бактеріальним зараженням крови) та може бути навіть причиною летального випадку.

• Що стосується кишківника, проблема з дефекацією виникає рідше. При необхідності треба мануально спорожняти кишківник (клізма або стимулювальні свічки ректальні).

Профілактика пролежнів

Тварини з патологією хребта або полінейропатіями — це часто лежачі пацієнти. Через те, що вони постійно лежать та не рухаються, можуть утворюватися пролежні.
Щоб уникнути цього треба дотримуватися кількох простих правил.

• Використовувати м'яку підстилку. Можна використовувати протипролежневі матраци для людей. Вони влаштовані таким чином, що пропускають повітря, й завдяки циркуляції повітря пролежні утворюються набагато повільніше або не утворюються взагалі.

• Регулярно перевертати тваринку, приблизно кожні 4 години міняти положення.

• Якщо пролежень утворився, треба вистригти від шерсти область пролежня та обробляти антисептичними мазями чи розчинами (наприклад, хлоргексидин), або підсушуючими мазями (наприклад, аргосульфан чи сульфаргин).

Профілактика хронічного болю

Це дуже важливий момент, тому що хронічний біль веде за собою багато нехороших реакцій. Для контролю хронічного болю є ряд препаратів, список складає в середньому 5-6 медикаментів, комбінації їх підбираються індивідуально під кожного пацієнта разом з лікарем. 

Масаж м'язів

Якщо пацієнт лежачий, або у нього пошкоджені задні кінцівки, треба завжди пам'ятати, що крім кісток та суглобів є ще м'язи, й це також дуже важливо.
Таким тваринкам треба робити хоча б три рази на день масаж м'язів. Це можуть бути легкі кругові рухи пальцями по м'язах, легке розминання м'язів пальцями, пасивні акуратні рухи кінцівками (згинання/розгинання, відведення та приведення кінцівки).

Головне — усе робити дуже ніжно та акуратно, аби не причинити тварині болю.

 

УСІ ТВАРИНИ

Що відбувається у стаціонарі ВРІТГіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тваринЦукровий діабет у тварини - що робитиЯк лікували перелом гомілки лису СанніОнкологія домашніх тварин - як можемо допомогтиСтерилізація безпритульних тваринПіоторакс у котів та собакТитр антитіл до вірусу сказу - як отримати сертифікат9 заповідей життя з тваринамиОтити у собак та котівЯк перейти з корму на натуральне харчуванняЧасті питання під час перевезення котів та собакПитання ветеринарному дерматологуПравила стаціонару інтенсивної терапіїДирофіляріоз у собак та котівЯк почистити зуби собаці або коту від нальоту та каменяХірургічне лікування хілоторакса у собаки. Клінічний випадокСтерилізація котів та собак: так чи ні?Дивертикул стравоходу внаслідок персистентної дуги аортиОсобливості догляду за тваринами з інвалідністюНоворічні небезпеки для тваринГрупи крови собак та котівЯк годувати тварину перед операцієюНавіщо тваринам стаціонар інтенсивної терапії

Рекомендовані статті

19.08.2023
Терапія, Поради власникам
Що відбувається у стаціонарі ВРІТ
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
13.03.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Гіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тварин
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
11.02.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Цукровий діабет у тварини - що робити
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування

Поставити питання