ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Утримання декоративних щурів

Рекомендації дає Анастасія Володимирівна Антоненко - лікар-екзотолог ветеринарної клініки "Ексвет", власниця та заводчиця розплідника декоративних щурів "Мадам Шапокляк".

Декоративні щури - де купити, як облаштувати, чим годувати? Розповідає лікар-екзотолог ветеринарної клініки Ексвет

Де купити декоративного щура

Тварин краще купувати в розплідниках. Там відстежується здоров'я поголів'я, тваринки проходять огляди, зведені до мінімуму серйозні спадкові патології. Самка народжує 1-2 рази на все життя. На момент пологів вона має відповідний вік та вагу, отримує спеціальне харчування для вагітних та таких, що годують. Щурята соціалізовані, оброблені від паразитів.

В крайньому разі можна брати з рук, але це завжди лотерея.

Найбільша лотерея - це ринки та зоомагазини. Там ніколи не скажуть правильно вік. Якщо брати самку старше 5 тижнів, то, швидше за все, вона вже буде вагітною, й ви отримаєте акцію "10 щурів за ціною 1". Самиці з ринку та зоомагазину можуть народжувати кожні 21 день, доки не закінчиться ресурс організму. Швидше за все, тварина буде хворою, як мінімум, паразитами/респіраторними захворюваннями/отитом, а можливо чимось серйознішим. Часто такі щури бувають не соціалізованими.

Відразу після придбання бажано привести тварину на огляд до лікаря. Якщо є інші щури, обов'язково витримати 2-тижневий карантин перед сселенням. Вакцинація щурам не потрібна, але потрібні регулярні обробки від паразитів комплексними препаратами (наприклад, Стронгхолд).

Облаштування

У щура має бути велика клітка, навіть якщо він багато годин на день перебуватиме поза кліткою. На двох особин щонайменше 40х60х50 см.

У клітці мають бути:
- пластикові полички, суцільні. Ґратчасті полички шкідливі для лапок, вони можуть ламати їх. Особливо коли тварина у віці, з'являється слабкість задніх лапок, вони можуть застрягати й ламатися, навіть якщо раніше все було добре;
- кілька будиночків-укриттів;
- кілька гамачків різних конфігурацій: одинарні, подвійні, як будиночки, будиночки-супутники, які підвішуються під стелю;
- труби та інші пристосування, щоб щуру було цікаво перебувати у своїй клітці.

 

Облаштування клітки для декоративних щурів - гамачки, полиці, килимки

Як наповнювач можна використовувати целюлозний наповнювач, кукурудзяний, букову тріску, соєву. Не бажано використовувати хвойні, дерев'яні гранули для котів, тирсу: вони не підходять для здоров'я через наявність хвої та швидко набувають неприємного запаху.

Якщо клітка достатнього розміру з відповідним наповнювачем, зазвичай вистачає повного прибирання із заміною наповнювача 1 раз на 7-10 днів. Чим більша клітка, тим більший інтервал між прибираннями. Протирати полиці та міняти туалети можна у міру забруднення. Текстиль (гамаки та накладки на полиці) змінювати у міру забруднення/появи запаху. Якщо клітка мікро-розміру, щур просто не може організувати свій простір на маленькій площі. Через це буде сильніший запах, від якого не допоможе часте прибирання. Щоденне прибирання провокуватиме перемітити територію, що посилить запах.

Щурик обов'язково має хоча б 1-2 години на день гуляти поза кліткою. Але цілком вільне утримання небажане. Якщо тварина молода, це допустимо, коли створено усі безпечні умови. Але коли щур у віці, треба відстежувати періодично його сечу, кал (наявність і колір), потрібно враховувати слабкість лапок у вікової особи (у будь-який момент вона може впасти).

Облаштована клітка, де живуть декоративні щури

Прогулянки на вулиці небезпечні для щура. Якщо його потрібно кудись транспортувати, єдиний безпечний варіант такий: спеціальна пластикова переноска для гризунів + сумка з тканини, в яку ставиться переноска + залежно від погоди створення температурного режиму (взимку обов'язково утеплювати пледом + грілка або пляшка з теплою водою, замотана в тканину, влітку захист від прямих сонячних променів та охолодження - наприклад пляшка з льодом, замотана тканиною й покладена в сумку біля переноски). У дорозі в переноску не варто вішати поїлку, тому що вона витече. Краще покласти шматок огірка чи яблука.

Декоративні щурята в переносці

Їжа

Основа раціону щурів – зернові корми хорошої якості, корми преміум-класу саме для щурів. Корми українського виробника, на жаль, не підходять за складом. Також їм обов'язково треба давати овочі, зелень, фрукти, кисло-молочні продукти, білкову їжу (це можуть бути кормові комахи, відварене м'ясо, яйця тощо). Дорослим здоровим щурам білок потрібний не частіше ніж 1-2 рази на тиждень. Молодим, маленьким або вагітним, тим, що годують, треба давати хоча б через день. Малюкам, старикам та хворим щурам рекомендовано давати каші. Дорослим та здоровим ними краще не захоплюватися.

Життя та спілкування

Важливо: щури – дуже соціальні тварини, їх треба тримати не менше двох. Однієї статі або різностатевих, але стерилізованих, тому що вони дуже швидко розмножуються і це не приносить їм здоров'я.

Щури досить тендітні для дуже маленьких дітей, з ними можна взаємодіяти під контролем дорослих.

Щури дуже люблять грати. Вони грають із людьми, з іграшками. Їм дуже подобаються палички котячі з пір'ям, можна давати фантики, можна купувати спеціальні кульки, порожні всередині - в них можна насипати ласощі (сухі макарони, наприклад), таким чином вони будуть грати. Щури можуть крутити колесо, багато хто це любить робити й бігає майже без зупинки, але колесо має бути відповідного розміру, не менше 28 см у діаметрі.

Здоров'я

Щури досить хворобливі. При цьому можуть дуже довго, місяцями терпіти та приховувати якісь проблеми, поки не стане зовсім погано. Тому бажано хоча б раз на 3-4 місяці планово показувати тварину лікарю. Майже завжди виявляється проблема, яку власник не помічає. Це може бути респіраторні захворювання, отити, онкологія та інші.

Щуринь бажано стерилізувати у віці з 3 до 7 місяців. Це знижує ймовірність багатьох проблем: пухлини молочних залоз, ризик виникнення аденоми гіпофіза (захворювання головного мозку, переважно гормонозалежне), виключає патології матки та яєчників. Стерилізовані самиці стають менш дратівливими, тому що позбавляються тічки. У нестерилізованих самиць тічка в середньому відбувається кожні 3 дні по 12 годин. Самка може народжувати кожні 21 день, може завагітніти у день пологів, а після 3-4 пологів може загинути від виснаження.

Небезпечні симптоми, при яких потрібно звертатися до лікаря: млявість, відмова від їжі, напади задухи, коли щур задихається, хапає повітря ротом, кровотечі, судоми, виснаження, порушення координації, новоутворення, абсцеси. З огляду на те, що всі процеси у щурів протікають стрімко, краще за мінімальних ознак планово показатися лікарю, аніж летіти терміново, коли шанс врятувати зменшується.

Декоративні щури - що треба знати про них ►

 

Рекомендовані статті

ЕКЗОТИ | Догляд | Лікування
ЕКЗОТИ | Лікування
25.09.2023
Поради власникам
Як поділити таблетку на 6/10/40 частин
ЕКЗОТИ | Догляд

Поставити питання