ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Стерилізація котів та собак: так чи ні?

Як стерилізація впливає на здоров'я тварин, згідно з медичними дослідженнями 

Розповідає Анна Скороход, лікар-репродуктолог ветеринарної клініки "Ексвет".

Собака французький бульдог в окулярах читає статтю про стерилізацію

Стерилізація для здоров'я кішок та котів

Кішкам та котам ми однозначно рекомендуємо видаляти статеві гонади: кішкам — яєчники або яєчники та матку, сім'яники котам.
• Це профілактує захворювання у кішок — патології матки (піометра, гідрометра, ендометрит), кісти, пухлини яєчників.
• Допомагає коректувати проблеми поведінки. Більшість власників, які не хочуть каструвати своїх тварин, для корекції статевої поведінки дають їм гормональні препарати. Такі препарати мають купу побічних ефектів на усі системи та органи. Зазвичай їх вживання призводить до операції у зв'язку з піометрою чи кістами яєчників, новоутвореннями молочних залоз.
• Для котів, які виходять на вулицю, кастрація також може профілактувати участь в бійках, отримання серйозних травм. Це знижує імовірність зараження такими інфекційними захворюваннями як вірусний лейкоз та вірусний імунодефіцит котів, що передаються через слину, у тому числі.
• Є дослідження, які показують, що стерилізовані кішки та коти живуть довше, ніж інтактні.

Вплив стерилізації на здоров'я собак

У сук є особливості гормональної регуляції, у них все відбувається не так, як в інших ссавців. Під час еструсу (течки) в яєчниках формуються фолікули, після овуляції на їх місті утворюються жовті тіла, які виділяють гормон вагітності прогестерон. У всіх інших тварин, якщо вагітність не наступила, жовті тіла руйнуються. Але у собак жовті тіла зберігаються протягом близько двох місяців після овуляції та виділяють прогестерон, тобто собака почувається вагітною. 

Прогестерон надає певний вплив на матку. Він пригнічує місцевий імунітет, підтримує шийку матки закритою. Це необхідно, щоби зберегти вагітність, якщо в матці є плоди. В ситуації, коли прогестерон високий, а плодів у матці немає, закрита шийка матки та зниження місцевого імунітету є сприятливим фактором для розвитку піометри (накопичення запального ексудату в порожнині матки). В кожну течку, коли в матці немає плодів, є ризик розвитку піометри. І чим більше гормональних циклів проходить ендометрій матки, тим ця імовірність вище.
Також можливе утворення кіст та новоутворень в яєчниках протягом усього часу їх  функціонування.

• Тому сук, які не плануються для племінного розведення, або вже закінчили свою репродуктивну кар'єру, рекомендовано каструвати для профілактики можливих змін у репродуктивному тракті.
• Є дані про те, що рання кастрація сук може профілактувати новоутворення молочних залоз.
• Щодо тривалості життя: кастровані тварини живуть довше, ніж інтактні.
Крім ротвейлерів: дослідження показали, що суки ротвейлерів, які не були кастровані або кастрація була проведена в пізнішому віці, мали довшу тривалість життя. 
• Можливе ускладнення: після проведення кастрації у сук є імовірність розвитку нетримання сечі через порушення роботи сфінктера сечового міхура. Таке зустрічається вкрай рідко. Ризик вищий у собак вагою більше ніж 15 кг та є породна схильність — боксери, добермани, далматинці, колі.

Кастрація псів зазвичай виконується в таких випадках:
• якщо пес не планується для племінного розведення,
• при крипторхізмі (можливий перекрут сім'яного канатика, значно вища імовірність неоплазії),
• якщо є проблеми поведінки: агресія до інших собак, часті садки, які можуть супроводжуватися травмуванням статевого органа,
• патології репродуктивного тракту.

• Кастрація псів дозволяє профілактувати більшість патологій передміхурової залози, які розвиваються у вікових псів: доброякісна гіперплазія передміхурової залози, формування кіст, простатит, новоутворення сім'яників.
• Однак є дослідження, які показують, що рак передміхурової залози зустрічався у кастрованих псів частіше, аніж у не кастрованих.

Існує низка специфічних досліджень відносно різних захворювань. Немалу роль відіграє вік кастрації та особливості породи. Але необхідно розуміти, що результати породно-специфічних досліджень не можуть бути екстрапольовані на популяцію в цілому та на собак інших порід. 

Підхід до гонадектомії має бути індивідуальним з урахуванням породи та віку пацієнта, а усі плюси/мінуси та можливі ризики можна обговорити з лікарем на попередній консультації.

УСІ ТВАРИНИ

Що відбувається у стаціонарі ВРІТГіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тваринЦукровий діабет у тварини - що робитиЯк лікували перелом гомілки лису СанніОнкологія домашніх тварин - як можемо допомогтиСтерилізація безпритульних тваринПіоторакс у котів та собакТитр антитіл до вірусу сказу - як отримати сертифікат9 заповідей життя з тваринамиОтити у собак та котівЯк перейти з корму на натуральне харчуванняЧасті питання під час перевезення котів та собакПитання ветеринарному дерматологуПравила стаціонару інтенсивної терапіїДирофіляріоз у собак та котівЯк почистити зуби собаці або коту від нальоту та каменяХірургічне лікування хілоторакса у собаки. Клінічний випадокСтерилізація котів та собак: так чи ні?Дивертикул стравоходу внаслідок персистентної дуги аортиОсобливості догляду за тваринами з інвалідністюНоворічні небезпеки для тваринГрупи крови собак та котівЯк годувати тварину перед операцієюНавіщо тваринам стаціонар інтенсивної терапії

Рекомендовані статті

19.08.2023
Терапія, Поради власникам
Що відбувається у стаціонарі ВРІТ
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
13.03.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Гіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тварин
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
11.02.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Цукровий діабет у тварини - що робити
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування

Поставити питання