ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Гідроцефалія у кошеняти- особливий клінічний випадок

Розповідають Олексій Португейс — невролог, провідний хірург ветеринарної клініки "Ексвет", та Юлія Гуріна — лікар інтенсивної терапії, керівник ВРІТ "Ексвет".

Кошеня з діагнозом гідроцефалія - пацієнт ветеринарної клініки "Ексвет"

В "Ексвет" пройшла лікування кошенятко Даша з гідроцефалією. Їй провели операцію — вентрікулоперітонеальне шунтування. Що таке гідроцефалія та ВПШ докладно тут ►

Цей випадок особливий.
По-перше, Даша — знайда.
По-друге, на час операції її вік становив приблизно 2,5 місяці, а вага лише 650 грамів!

Даша надійшла до нас з судомним синдромом на фоні гідроцефалії. Першу допомогу надали негайно: почали вводити протисудомні препарати у високій дозі та препарати, що знімають внутрішньочерепний тиск. Вже за 2 години від початку терапії кошеня було у свідомості, судоми припинилися й не повторювалися, вона поїла. Терапію у ВРІТ продовжували увесь час, доки чекали на шунт для проведення хірургічного лікування. Пацієнтка була стабільна. Як тільки отримали шунтувальну систему, її прооперували.

Особливості вентрікулоперітонеального шунтування у крихітного кошеняти

Випадок складний з декількох причин.

  1. Дуже маленький розмір кошеняти. Основна хірургічна складність — розмір шунта підходив впритул до розміру шлуночків мозку. Робоча частина шунта мала повністю поміститися, інакше він не буде працювати.
  2. Частини кісток черепа у кошеня не було. Дефіцит кісток утворився через високий внутрішньочерепний тиск, який не давав черепу з'єднатися, розпирав, як кулька, зсередини. У скроневій та тім'яній частині був великий дефект. Шунт же ж має бути встановлений через кліпсу, яка закріплюється гвинтами до кісток черепа.
  3. Такий маленький за віком пацієнт — це анестезіологічно вкрай складно. Усі системи організму ще не сформовані повноцінно, тварина не здатна самостійно підтримувати сталу  фізіологічну відповідь на зміни у стані анестезії. При цьому анестезіологи обмежені у виборі препаратів для педіатричних пацієнтів.
  4. У Даші було генералізоване ураження мікроспорією. Просто кажучи, вона уся була покрита лишаєм. Існував ризик грибкового інфікування.

Операція та післяопераційний період у ВРІТ пройшли успішно.

Через місяць після установки шунта стан Даші стабільно покращується

• Розмір черепа зменшується, він набуває нормальних обрисів (був непропорційним). Кісткові шви починають з'єднуватися між собою, зменшується проріз в області скронь та тім'ячка.
• Вона набрала вагу, наздогнала своїх однолітків за розміром.
• Відновилися усі рефлекси, координація рухів фактично нормальна.
• Мікроспорія маже пройшла на фоні того, що киця почала нормально їсти та її призначене відповідне лікування. Імунна система відновилася та взяла мікроспорію під контроль.

Можна сказати, що зараз Даша — звичайне здорове кошеня.

КОТИ

Видалення пухлини головного мозку у кішкиЯк покращити навколишнє середовище домашніх котівЦистити у котів - що нового у лікуванніНавіщо здавати Т4 або Коти та гіпертиреозХілоторакс у кішки - клінічний випадокБіль у котів - ознакиКішка Акуліна - жертва петардиУ кота поліп - це небезпечноСтерилізація кішки - як обрати клінікуКонтузія легень та переломи кінцівок — кішка впала з висотиГідроцефалія у кошеняти- особливий клінічний випадокЯк видалили пухлину на лапі у котаЯк доставити кота у клінікуХірургічне лікування назофарінгеального стенозу та хіатальної грижі у кішки. Клінічний випадокСечокам'яна хвороба котівВірусні захворювання. Коронавірус котівТрихобезоар: що це таке, симптоми, лікуванняПерітонео-перикардіальна грижа у кішкиХронічна ниркова недостатність у котівТоксикологія котівКоти летять. З віконСеквестр рогівки у котаЧому краплі від бліх для собак небезпечні для котівАтопічний дерматит котівКоти з кулями

Рекомендовані статті

29.11.2023
Неврологія, Хірургія
Видалення пухлини головного мозку у кішки
КОТИ | Лікування
КОТИ | Догляд
27.04.2023
Терапія, Поради власникам
Цистити у котів - що нового у лікуванні
КОТИ | Лікування

Поставити питання